forex trading logo

Urodziny Benia

- 20 czerwca 2017 roku


Zdjęcia


 

Urodziny Krzysia

- 13 czerwca 2017 roku


Zdjęcia


 

Dzień Mamy i Taty

 

W dniu 23 maja 2017 w oddziale przedszkolnym odbyła się miła uroczystość z okazji Dnia Mamy i Taty. Hasło naszego spotkania „Dla Mam i Tatusiów”.

Przygotowania do uroczystości odbywały się w przedszkolu, gdzie dzieci ćwiczyły śpiewanie piosenek, recytacje wierszyków oraz improwizacje ruchowe. Breloczki Mamom i obrazki Tatusiom dzieci wykonywały również na zajęciach w przedszkolu.

Z niecierpliwością dzieci oczekiwały godziny, na którą mieli przybyć zaproszeni Rodzice. O godzinie 10.30 rozpoczęliśmy przedstawienie. Dzieci z dużym zaangażowaniem przystąpiły do prezentowania swoich możliwości wokalnych, recytatorskich i ruchowych. Uroczystość zakończyła się słodkim poczęstunkiem przygotowanym przez mamy oraz niespodzianką dla dzieci, którą były lody. Zadowoleni Rodzice ze szczerego serca dziękowali swym dzieciom za przygotowanie tej jakże miłej i ważnej uroczystości.

Zdjęcia


 

Eksperymenty z jajkiem

- 10 maja 2017 roku

 

Przedszkolaki podczas zajęć wykonały kilka eksperymentów, w których główne zastosowanie miały jajka.

Pierwszy wykonano eksperyment: „O obrotach jajek”.

Dzieci miały dwa jajka (ugotowane i surowe). Sprawdzały, które z jaj jest cięższe, czy są takiej samej wielkości i czy wydają jakiś dźwięk, gdy się nimi potrząśnie. Następnie odbył się „wyścig jaj”. Zasady wyścigu były proste, wystarczyło po wypowiedzeniu hasła: „do kręcenia … gotowi … start!” zakręcić jajkami i sprawdzić, które z jajek kręci się szybciej i dłużej. Okazało się, że gotowane jajko kręci się szybko, podczas gdy surowe kręci się wolniej (inny środek ciężkości jaj). Jajko ugotowane na twardo ma stały środek ciężkości, a surowe nie (jego surowy środek przesuwa się w różne strony, co umożliwia szybkie wirowanie).

 

Następnie przedszkolaki uczyły się „Jak oddzielić żółtko od białka?”

Rozbite jajo leżało na talerzu. Dzieci po usłyszeniu pytania: „Jak oddzielić żółtko od białka?” udzieliły szereg ciekawych odpowiedzi. Do tego zadania wykorzystały plastikową butelkę, którą trzymały nad jajkiem, lekko naciskając plastik, by wypuścić powietrze i jednocześnie wessać żółtko do środka. Gdy jako zostało wessane, to szybko podnosiły butelkę, by żółtko nie uciekło z powrotem, tylko można je było przełożyć do miski. Przedszkolaki dowiedziały się, że pod wpływem ściśnięcia butelki w jej wnętrzu tworzy się podciśnienie, które zasysa żółtko do wnętrza butelki.

 

W kolejnym eksperymencie przedszkolaki z pomocą pani starały się ukryć „Jajko w butelce”.

Ugotowane jajko dzieci obierały ze skorupki, a potem próbowały wcisnąć do szklanej butelki. Niestety bez powodzenia! Nauczycielka wrzuciła zapaloną zapałkę do butelki, a mali badacze postawili na niej jajko, które w magiczny sposób wpadło do środka. Drugie obrane i ugotowane jajko dzieci pod nadzorem nauczycielki położyły na butelkę z gorąca wodą, następnie pani włożyła butelkę do naczynia z zimną wodą, tak, aby ochłodzić jak największą jej powierzchnię. Po kilku sekundach jajko zaczęło „wchodzić” do środka butelki. Przedszkolaki dowiedziałyi się, że po nagrzaniu butelki, nagrzało się również powietrze w jej wnętrzu. Po przyłożeniu jajka ilość powietrza w butelce została zamknięta. Różnica ciśnień na zewnątrz i wewnątrz butelki sprawiła, że jajko zostało zassane i wciągnięte do butelki.

 

Jajko na trzech poziomach”.

Trzy słoiki dzieci napełniły do 3/4/ wysokości wodą. W pierwsze wrzuciły surowe jajko, w drugim i trzecim słoiku rozpuściły sól i wrzuciły jajko. Następnie dolano wody do 3 słoika. Przedszkolaki z zainteresowaniem obserwowały, co dzieje się z jajkami i okazało się, że w pierwszym słoiku jajko tonie, ponieważ jego gęstość jest większa od gęstości wody. W drugim słoiku jajko wypływa na powierzchnię, dodana do wody sól zagęszcza ja tak, że przewyższa ona gęstość jajka. W trzecim słoiku jajko przemieszcza się na środek wysokości słoika i tworzą się dwie warstwy wody: cięższa - czyli sama woda, która powoduje opadanie jajka, i lżejsza, która wypycha jajko na swoją powierzchnię.

 

Małych badaczy bardzo zaciekawiło pytanie „Co łączy jajko i zęby?”

Otóż okazało się, że zęby, podobnie jak skorupki jajek, zawierają wapń. Aby sprawdzić, jaki osad pozostaje na zębach po wypiciu zbyt dużej ilości coli, herbaty czy kawy, przedszkolaki zanurzyły w podanych płynach surowe jajka. Po dwudziestoczterogodzinnym namaczaniu obserwowały, co stało się z jajkami. Okazało się, że na wszystkich skorupkach były plamy i przebarwienia.

 

Największym zainteresowaniem cieszył się eksperyment „Jajko w occie”.

Każdy przedszkolak powtórzył go z zainteresowaniem w domu. Dzieci zanurzyły surowe jajko w occie. Po 24 godzinach okazało się, że jajko pozbyło się skorupki! Mali badacze mogli spokojnie przyjrzeć się wnętrzu surowego jaja, a nawet trochę nim porzucać. Wniosek z eksperymentu był następujący: kwas octowy reaguje z węglem wapnia zawartym w skorupce jajka - dowodem są bąbelki, które pojawiają się na powierzchni po wrzuceniu jajka do octu. Skorupka jajka rozpuszcza się w occie, widać znajdującą się pod nią cienką błonę pergaminową, której ocet nie rozpuszcza. Jajko pozbawione skorupki staje się elastyczne.

Zajęcia sprawiły przedszkolakom wiele radości, wszyscy z zainteresowaniem brali udział w eksperymentach.

Zdjęcia


 

Jesteśmy EKO

Uczymy się segregować śmieci

- 8 maja 2017 roku


Zdjęcia


 
« pierwszapoprzednia123456następnaostatnia »

Strona 1 z 6
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama